Sunday, February 20, 2011

Bernafas Dengan Normal Sejenak...

15:12
Ahad
20 Februari 2011

Bismillahirrahmanirrahim...


Alhamdulillah....
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

Saya ingin bernafas secara normal sejenak...
Phewwww....
[Sigh]...

Mimpi ngeri itu hilang sejenak. Biarkan ia terus hilang dari fikiran ini. Walaupun masih ada beberapa benda yang perlu disettlekan, tapi biarlah satu benda yang berat, terbanyak, dan ter-ter-ter lagi ini pergi dahulu menyusul meninggalkan saya...

*Apa benda nih, Am???
=_='

Errr....

Extended essay...
Settle...
Alhamdulillah...

Bagi non-IB student yang tak tahu extended essay, atau nama manjanya, EE, biar saya ceritakan sedikit sebanyak...

EE ni satu benda yang semua student IB kene siapkan dalam tempoh pengajian IB. Selesaikan satu research, buat seberapa banyak eksperimen yang nak, tapi memang kena buat pasal benda baru.
Ala-ala tesis gitu...
Bebas untuk buat pasal apa-apa pun, asalkan berhubung kait dengan sebarang subjek yang dipelajari...
Setiap EE mesti tidak melebihi daripada 4000 patah perkataan..
Dan semestinya mesti mendekati 4000 patah perkataan..

Dan saya, 3958 patah perkataan...
Fuh...
Setebal 119 muka surat, tidak termasuk dengan abstrak, pendahuluan, table of content...
Jadi isi dengan appendices setebal 119 muka surat....

Kaji pasal ape?
Errr, biarlah rahsia...
Pasal sejenis video game yang agak femes di malaysia...
Hehe....

Setinggi penghargaan yang tak mampu diungkapkan kepada supervisor saya, Puan Azlinda, merangkap cikgu IT...
Yang sentiasa sabar dengan diri ini...

Terima kasih kepada wakil2 kolej yang banyak membantu saya...
Terima kasih kepada Fahman Bakri, Nazirul Nazlan, Zulfarhan, Zakirin Zaharuddin, merangkap sahabat-sahabat seperjuangan di SMACH...
Kerna mereka ini banyak membantu dalam saya menjalankan survey di setiap kolej dan universiti di Malaysia...

Terima kasih kepada sang murabbi...
Yang memahami keadaan saya sehingga terpaksa menolak tawaran utk memberi ISK kepada segolongan pelajar sekolah di Putrajaya..
Terima kasih kepada Naim Che Rahimi dan Faiq Syuk yang mengambil alih tempat saya seketika...
Terima kasih, kerna antum sentiasa memahami diri ini...

Mungkin catatan kali ini sekadar luahan emosi...
Sebab saya sendiri sudah terlalu penat dengan EE yang satu ini...
Setelah terpaksa edit banyak kali...
Kena tambah itu, kena buang ini...

Tapi sebenarnya, ada satu benda lagi yang belum settle..
Apa???!!!
Ha'ah, essay subjek falsafah yang sepanjang 1600 patah perkataan...
Esei Theory of Knowledge (ToK)...
Phewwww...
[Sighhhh....]
*Hanya student IB yang faham dahsyat nyer ini semua... (Racist jap eh.)

Semoga diri ini terus tabah..
Kerna kesibukan ini ciput lah sangat kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan para Sahabat Rasulullah SAW dan golongan yang sentiasa berada di jalan ini...
Semoga terus tsabat (setia)...
Walau apa sahaja aral yang melintang...
Supaya sentiasa sedar bahawa diri ini tidak pernah keseorangan...
InsyaALLAH...

Salam perjuangan..
Untuk diri ini...
Untuk sahabat-sahabat seperjuangan...
Untuk ikhwah yang tercinta...
Semoga terus tsabat (setia)...
Tanpa mengenal erti letih + jemu + lesu = futur...
Doakan semua...

Penghargaan terbesar kepada Sang Pencipta yang meletakkan diri ini di jalan ini...
The Road Less Taken...
(^_^)V     peaceeee.....


Diri ini kan terus merinduimu wahai EE ku tersayang...

5 comments:

nizam_badboy91 said...

Lepok la Amm... kalau tak buat EE and ToK essay,, tak rasa "bestnya" IB ni...

Ain Zulaikha said...

sama2 saya UCAPKAN :) hehehE

Fahman said...

haha...pasai DoTA ea? goodluck kere

heavenhell said...

4000 words je pehal tebal sgt ek? i did my report 2000 word bru 9 pages. heh, well, i'd never know la kan cmne rasanya buat that so-called EE..

good luck anyway:)

Abe Am said...

heavenhell:::

incik, 4000 words tu tak kira yg diletak dalam sebarang table... buleh jadi sampai beratus-ratus sbb kene letak borang survey, skrip interview, gambar2 sekali...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...