Monday, May 3, 2010

Mereka Berani Mempertahankannya...

17:55
Monday
3th May 2010

Berdasarkan pengalaman sendiri...
Biarlah ana ceritakan serba sedikit di sini..
Pernah dalam hidup ini sepanjang menjadi pelajar KMB...
Semua pelajar dikehendaki menjadi peserta kem unit beruniform...
Biarlah nama unit uniform itu menjadi rahsia...
Baru aje berlaku baru-baru ini...

Kem yang dijalankan selama 3 hari 2 malam itu amatlah menarik...
Penuh dengan pengisian dan aktiviti yang cukup mencabar fizikal dan mental...
"Night Walk" atas bukit pada pukul 2 pagi...
Kawad kaki, belajar cara-cara untuk menggunakan tali, stretcher dengan betul, dan banyak lagi...


************************************************************

Mereka Kaum Yang Berani Walaupun Lembut

Cuma dalam keghairahan pihak pengedali kem itu ingin membentuk jati diri dan disiplin peserta, ada benda yang terlepas pandang...

Pada suatu petang, kami dikehendaki berbaris dalam skuad masing-masing...
Kawad ler tu...

Tiba-tiba, seorang pegawai memberi arahan...
Dengan suara yang cukup lantang...
"Saya nak, semua perempuan yang bertudung, masukkan tudung ke dalam baju. Sekarang jugak!"

Apa lagi, kecut gak ah perut diri ini yang mendengar...
Apa yang ana cukup respek, tiada seorang pun muslimat yang berbuat demikian...
Suasana dah mula tegang...
Semua diam...

"Saya cakap, semua pelajar perempuan yang bertudung, masukkan ke dalam baju!"

"Tak boleh tuan!", jawab seorang muslimat...
Perghhh, cukup berani. 
Ana dah mula kagum...

"Kalau tak, camne awak nak buat rawatan cemas. Nak bagi CPR dengan tudung yang berjuntai aje!"

"Baju uniform ni dah cukup jarang, tuan!"

Perghhh...
Seorang muslimat yang lain mempertahankan pendirian mereka...
Alhamdulillah...

Masih ingat, seorang sahabat yang kat sebelah ana dah mula nak menunjukkan simptom-simptom nerasap dengan arahan yang tak logik tu...

"Bro, engko back-up aku kalau aku bercakap pasni boleh?", Bapak(bukan nama sebenar) mula pesan kat aku...
"Okay okay..", aku jawab...

"Okay! Kamu tak nak ikut takpe. Tapi kalau esok saya handle mana-mana program, saya nak semua tudung masuk dalam baju! Kalau tak, siap!",ugut pegawai tersebut...

Fuhhh!!!!
Lega...

Masa kat dewan untuk aktiviti seterusnya, muslimin dah mula berbincang...
Andai kata mereka nak teruskan agenda tudung masuk ke dalam baju, terpaksalah kami berbincang dengan cikgu-cikgu yang mengiringi kami...

Ana masih ingat, ada seorang sahabat pass short note kat ana...
Dia tulis...
"Abe, kalo hang nak tegur, kita kena jumpa cikgu atau cakap kat dia secara personal. Kalau tak, dia akan rasa maruahnya dijatuhkan..."

Alhamdulillah...
Tak sia-sia program usrah kat KMB selama ini...
Serba sedikit menunjukkan kebersanannya...


******************************************************************************


Tentang isu memasukkan tudung ke dalam baju...
Memang la menutup aurat...
Tapi ia tak akan selamnya melindungi maruah seorang muslimat yang terpelihara lagi suci ini...
Sebab segala 'perhiasan' yang ada pada jasad mereka akan terbentuk mengikut baju...
Maaf sebab ana terpaksa berterus-terang sedikit...

Kepada semua lelaki dan perempuan...
Fahamilah, kita menutup aurat bukan sebab ia perlu ditutup...
Tapi untuk mempertahankan maruah kita...

Kerana tak faham tentang kewajipan menutup aurat inilah...
Lahirnya wanita yang bertudung tapi berpakaian ketat...
Bertudung sekejap buka, sekejap tutup...

Kerana tak faham kewajiapan memakai pakaian yang menutup pusat hingga lutut inilah...
Lahirnya lelaki yang sentiasa berkopiah, tetapi ber'couple'...
Yang janggutnya menghiasi dagu, namun buruk akhlaknya...

Ingatlah sahabat...
Kita menutup aurat untuk mempertahankan maruah...
Bukan sekadar menutup rambut(wanita) sebab ia adalah fesyen...
Bukan tak pakai seluar pendek pabila bersukan sebab ia adalah undang-undang kolej/sekolah/universiti...

Dan kepada muslimat yang terlibat dalam peristiwa ini...
Syabas ana ucapkan...
Sengaja ana coretkan di blog ini...
Sebagai kenangan perjuangan muslimat sekalian...
Yang pernah hadir dalam hidup ana ini...
Dalam mempertahankan maruah dirimu...

Syabas ana ucapkan...

Kita mahu melahirkan lebih ramai golonagn sebegini...
Yang lembut keperibadiannya...
Namun tegas dengan pendiriannya dalam mempertahankan maruah...
InsyaALLAH...

Salam perjuangan untuk akhawat dalam mempertahankan dirimu...
Jadilah mawar yang berduri...
Agar tidak dirosakkan oleh tangan-tangan yang cemar itu...
Selamanya...
Sampai bila-bila...
Walau di mana jua dirimu berada....

Alhamdulillah...
Ku panjatkan kesyukuran ini...
Lindungilah mereka Ya Allah...
Agar terus suci...

Salam perjuangan juga untuk sahabat-sahabat muslim...
Agar kamu sentiasa mempertahankan wanita di bawah jagaanmu...

Takbirrr!!!!

3 comments:

inani said...

alhamdulillah dan syabas kepada antum antumna sekalian!

Abe Am said...

alhamdulillah...
membuatkan jiwa ini semakin segan dgn akhawat KMB...

adilah said...

erm...nice entry...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...