Wednesday, July 14, 2010

Bangganya Kita Dengan Mereka...

12:10
Rabu
14th Julai 2010

"Wahaha, manyak syok ar Spain menang!",bangga seorang peminat setia FIFA World Cup 2010...

Bangga dek pasukan kesayangannya dinobatkan sebagai juara bagi keseluruhan World Cup 2010...
Tambah lagi event ini hanya berlaku empat tahun sekali...
Entahkan nanti World Cup seterusnya masih hidup atau tidak...

"Wooot, aku pun bangga gak. Walaupun Belanda kalah, tapi tetap boleh masuk final.", tambah seorang lagi sahabat yang lain, mempertahankan pasukan kegemarannya yang kalah di peringkat final itu...

Dan andai masih ingat lagi...
Malam itu berapa ramai yang memenuhi kedai mamak?
Berapa ramai yang memenuhi warung-warung di tepi jalan?
Berapa ramai yang sanggup berjaga di tengah malam?
Sampai ada yang tonton melalui skrin besar cam panggung wayang?
Berapa ramai yang sanggup menconteng muka?
Mengagungkan pasukan kesayangan masing-masing...

Ada yang berkata, "Weh Am, engko ngigau ape? Mana ada Malaysia masuk World Cup! Takkan nak sokong Malaysia kot."

Errr...
Sebenarnya bukan nak bincangkan tentang isu patriotisme erk...
Tapi nak 'bedah' final World Cup jap...

Okies, jom!

Dalam kita menyanjungi Belanda dengan Spain yang masuk World Cup...
Apakah kita terlupa kedua-duanya ini musuh kita?
Bukan bekas musuh, tapi musuh selamanya...

Hamboih, takde relationship langsung World Cup dengan musuh...
Ok, fine!!!
Jom kita 'bedah' dengan sebetul-betulnya...

Pertama sekali, nak tanya sikit...
Apekah kita terlupa siapa yang pernah menjajah Filipina suatu ketika dulu?
Lupakah kita pada Kesultanan Islam Sulu yang diserang oleh Spanyol?
Lupakah kita siapa yang bertanggungjawab menyebabkan islam itu terancam di Filipina...
Padahal andai kita masih ingat pada sejarah...
Filipina asalnya umpama Kesultanan Islam Melayu Melaka dan juga Kesultanan Islam Aceh...
*Sengaja saya letakkan perkataan 'islam' di situ sebab hakikatnya mereka ini bernaung di bawah sistem khalifah...
Filipina asalnya merupakan sebuah kerajaan islam di bawah kerajaan Kesultanan Sulu...
Namun setelah Sepanyol melakukan penjajahan ke atas Filipina...
Umat islam di sana mula dimurtadkan...
Dan 'Jesus Christ' mula diperkenalkan...
Menyebabkan pejuang-pejuang islam yang bangkit menentang penjajahan ini...
Digelar sebagai pejuang Moro...
Kalau tak silap, Moro maksudnya bodoh...
Mereka menggelar pejuang-pejuang islam ini sebagai pengkhianat...
Setelah kristian mula disebarkan di Filipina...
Maka jadilah Filipina sebagaimana yang kita lihat pada hari ini...
Majoritinya adalah kristian...
Kalau ingat lagi...
Masa SPM dulu, kita pernah belajar tentang Jose Rizal...
Seorang kristian Filipina yang memperjuangkan krisian di sana...
Kerana Sepanyol menganggap mereka sebagai kristian kelas kedua...
Membuktikan kristian sudah bertapak di sana...
Hancurnya sebuah kerajaan islam...
Hingga kita pada hari ini tidak terasa apa-apa...

Dan jika kita lihat pada Belanda...
Lupakah kita siapa yang menjajah Kesultanan Islam Acheh?
Yang menyebarkan kristian di Acheh?
Sehingga jadilah Indonesia sebagaimana yang dapat kita lihat pada hari ini...
Dan ingat yer...
Belanda jugalah yang menjajah Kesultanan Melayu Melaka...
Dan Melaka kemudiannya diserahkan kepada Inggeris...
Melalui Perjanjian Inggeris-Belanda 1824....
Yang mana kawasan Inggeris di Bangkahulu diserahkan kepada Belanda sebagai tukaran dengan Melaka...
Jadilah Johor-Riau terpisah kepada Johor sebagai hak milik Inggeris...
Dan Riau sebagai hak milik Belanda...
Kawasan rantau Melayu islam turut terpecah kepada dua bahagian...
Kawasan Tanah Melayu menjadi hak milik Inggeris...
Manakala kawasan Riau dan Indonesia menjadi hak milik Belanda...

Mereka mempermainkan tanah kerajaan islam ini sesuka hati mereka...
Mengagihkan antara satu sama lain...
Umpama seorang anak kecil mengagihkan wang syiling 20 sen nyer sahaja...
Dan adakah kita lupa dua peristiwa yang disebutkan tadi?
Peristiwa Sepanyol dan Belanda yang melenyapkan kerajaan islam di Filipina dan Indonesia?

Tapi kita sibuk bersorak meraikan kemenangan musuh kita yang satu ini...
Walau tahap ape pun kita sokong mereka...
Ingatlah, mereka telah melukakan kita di sini...
Ingatlah mereka itu Kristian...
Dan selamanya akan Kristian...


"Dan orang Yahudi dan Nasrani tidak akan rela
 kepadamu sebelum engkau mengikuti 'millah'(cara hidup) mereka."
(Al-Baqarah 2:120)


Tambahan sikit yer,....
'Millah' itu sendiri bermaksud cara hidup...
Boleh refer surah al-Baqarah...
Surah kedua dalam ayat al-Quran...
Ayat ke-120, muka surat 19 bagi Quran yang standard ada terjemahan tu...
Kalau tengok betul-betul...
Tak semestinya kita murtad dan masuk ke dalam agama mereka...
Tapi mereka hanya mahukan kita ikut cara hidup mereka...
Dan ternyata ianya sebuah realiti...
Adakah islamnyer kita pada hari...
Secara hakikatnya kita adalah islam..
Pernahkah terlintas di fikiran kita tentang masalah di sekeliling kita itu?
Melayakkan kita sebagai seorang islam?
Dan kalau ditelititi secara halus...
Memang kita telah ikut cara hidup Yahudi dan Nasrani...
Suatu hakikat yang pahit...
Tapi kita telah telannya dengan cara yang manis...

Ingat ajer...
Mereka itu tetap musuh kita...
Cukuplah dengan World Cup yang menyebabkan semangat membara untuk memperjuangkan Freedom Flotilla itu hilang dan terpadam dek angin World Cup dengan begitu saja....
Cukuplah sorakan gol itu menenggelamkan suara-suara yang pernah berdemonstrasi itu...
Cukuplah dengan demonstrasi yang bermusim itu...
Tersenyum 'mereka' tatkala melihat bendera 'mereka' dibakar dalam demonstrasi di tengah jalan...
Tapi akhirnya, semangat itu hanya hilang begitu sahaja...
Bak kata sahabat, Faiq Syuk di behindthoseword.wordpress.com
Palestin bukan menunggu doa statik dari kita...
Entah bila pula semangat itu akan datang...
Dan bila semangat itu datang...
Maka sekali lagi bendera Israel akan dibakar...
Kekejaman akan dikutuk...

Namun, kutukan tinggal kutukan...
Bendera terbakar hanya tinggal menjadi abu yang dibawa angin...
Dan sekali lagi semangat itu akan menjadi bermusim...
Hmmm....

Tapi, suka untuk diingatkan...
Mungkin ada yang marah tatkala saya menyebut tentang World Cup di sini...
Tapi ingin dipesan...
Buka mata dan pandang ke sana...
Bangun dari 'katil' kamu...
Cukuplah dengan tidur yang tak pernah cukup itu...

InsyaALLAH...
Salam perjuangan kesedaran...
Untuk diri ini...
dan juga untuk sahabat-sahabat seperjuangan...
^ ^

1 comments:

fiQ said...

Mereka kata..
Orang-orang Spain tu anak cucu orang Islam dulu2. Granada, Andalusia, Toledo etc. Nak ambil berkat skill dorang. Huhhu.

Tapi dah tinggal sejarah. Kini kita mengharapkan pula tahap keenam Maratib al Amal. Insya-Allah pasti berlaku.

Btw, salam ziarah Am. Semoga hebatkan tarbiyyah di Kmb!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...