Monday, August 2, 2010

Kenapa Sampai Begitu Sekali?

11:32
Isnin
2 Ogos 2010

"Bang, ader kontroversi tu kat board tu!", sapa seorang Year 1 kepada diri ini semasa baru balik dari makan malam sebentar tadi...

Dan langkah kaki ini terus dihayun ke board kat tepi dinding...
Dari kejauhan sudah nampak orang berkumpul di situ...
Wah, dahsyat sangat ke sampai ada orang baca advertisement sampai begini sekali?

Dan saya sendiri terus merapatkan diri ke satu artikel di board tersebut...
Hmmm....
Ada satu artikel...
Colourful lagi....

Baca seimbas lalu...
Eh, kenapa pelik sangat artikel ni?
Dan ia memang sangat pelik...

Menceritakan tentang luahan hati daripada seorang pelajar...
Yang tidak berpuas hati dengan pengurusan Kolej Muslim Brotherhood (KMB)...
Sebab floating class...
Sebab buku...
Sebab kena bayar duit bagi setiap electrical appliances kat bilik...
Seperti laptop, henset, sterika...
Bla bla bla...
Dah kena bayar untuk setahun...
Dan banyak lagi yang dikritik...
Sehinggakan MPP turut dikutuk secara tidak langsung....
Pelajar-pelajar turut dikutuk (hamboih, aku pun kena gak?)...
Sebab asyik ikut ajer kata-kata admin...
Tajuk artikel luahan hati itu sangat catchy...
"KMB SEDANG MENGALAMI ZAMAN KEJATUHAN..."
Sedap ajer yer kata si penulis...
Menyalahkan pelajar kerana tidak memberontak...
Dan saya amat tertarik dengan ayat last, yang diletak ala-ala footnote...
Yang bermaksud lebih kurang camni...
"Sesiapa yang mencabut dan membuang artikel ini adalah pengecut!"...
Dan diri ini mula tertanya...
Siapa pengecut sebenarnya?

Tatkala diri ini berjalan menuju ke bilik...
Sempat lagi berbual dengan seorang sahabat Year 1....

"Siapa pengecut sebenarnyer? Rasanyer 'dia' sendiri sebab bajet nak sebar propaganda budus camni!"
Dan saya hanya terdiam...
Mungkin ada benarnya kata-kata itu...
Dan sememangnya benar...

Teringat balik pesan Syed Hadi Arif, Presiden MPP, masa Minggu Penghayatan Islam (MPI) yang lalu...
Pesannyer...
Andai kita marah...
Sebab ape kita marah?
Adakah kita marah kerana nafsu kita yang suruh marah?
Atau kerana iman kita yang marah?
Dan andai kita marah?
Apa faedahnya pada kita?
Hanya menyerabutkan otak dan menghilangkan ketenangan jiwa....
Serius, memang benar pesanan dari sahabat ini...

Dan bagi yang tidak berpuas hati dengan pengurusan KMB sekarang....
Cubalah bersabar buat seketika waktu...
Kita tidak tahu masalah sebenar...
Kita hanya tahu nak bersuka ria setiap masa...
Cuba kita berada di tempat mereka...
Nescaya kita akan faham mengapa sampai begitu sekali tindakan yang perlu diambil...

Dan dengan mudah kita menuduh MPP tak buat kerja...
Sampai hati kita...
Bersangka buruk dengan mereka...
Nauzubillah...
Istighfarlah kembali...
Cuba  jangan ikut emosi...
Perbincangan bersama Fakarul masa supper tadi sangat mengeyangkan jiwa ini...
Nasihat yang terselit memang benar katanya...
Walaupun kita nampak ini isu yang remeh...
Tapi setakat mana kita nampak kepentingannya kepada pelajar?

Dan pesanan juga untuk diri ini...
Sentiasalah bersabar...
Andai kita tidak faham masalah sebenar yang berlaku...
Cubalah untuk tidak melenting...
Selagi mana kita tidak tahu masalah sebenar...
Dan andai kita faham juga apa yang berlaku...
Menahan marah itu lebih baik...

Salam perjuangan untuk diri ini...
Supaya kemarahan ini sentiasa dapat dikawal...
Supaya diri ini hanya marah...
Tatkala melihat hukum Allah SWT dilanggar di depan mata...
Semoga terus setia di jalan ini....
InsyaALLAH...
Bersama kita doakan...
^ ^

1 comments:

Fakaruleo Asael Azimovich said...

Salam Abe..

I think you were there with me on that night..
As for me,I would like to emphasize that we should be grateful with whatever Allah gave us...
"..If you be thankful, I will give you more...",more or less the Quran verse meaning...
Sometime,we become an overboard spoiled brat and don't want to endure any challenge..This is the time to proof that KMBians are an ultimate survivor regardless of the condition,to hell and back...

There must be reasons for those regulations.By spreading cheap propaganda like that, it's a childish act which I think that person should step forward to be frank MPP.

About the dark age of KMB,it's the students who determine what should KMB be, a hell, a centre of excellence or etc...WE are the one one who decide,not the gardeners, security guard, lab assistant or other...

IF THAT PERSON SAY THIS IS THE DARK AGE,THEN LET'S MOVE INTO RENAISSANCE ERA!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...