Sunday, September 26, 2010

Selamat Menempuh Dunia Baru, Fazli.. (^_^)

23:35
Sabtu
25 September 2010

Baru pulang dari KLIA...
Menghantar Akhi Fazli ke Ireland...
Akan memulakan hidupnya di Royal College of Surgeon Ireland...
Semoga Fazli terus thabat di sana...

Sungguh cepat masa berlalu...
Terasa bagai semalam masih borak dengan Fazli...
Berincang tentang surah al-Fatihah dengan cukup detail...
Tentang siapa orang yang dimurkai...
Dan tentang siapa yang orang yang sesat...
Dalam ayat terakhir surah al-Fatihah...

*******************************************

"Iaitu jalan orang yang telah Engkau beri
nikmat kepadanya; bukan jalan mereka 
yang dimurkai; dan bukan
pula jalan orang yang sesat."
(1:7)

Orang yang dimurkai merujuk kepada orang Yahudi...
Kerna mereka telah meninggalkan janni mereka untuk ikut ajaran Muhammad SAW...
Sedangkan mereka telah tahu akan kewujudan rasul terakhir...
Yang akan diutuskan...
Bahkan  dalam ayat yang lain...
Al-Quran menyatakan bahawa mereka lebih kenal Muhammad SAW lebih daripada anak mereka sendiri...
Tapi mereka tetap ingkar..
Kerna dengan bodoh sombong mereka menolak rasul yang bukan daripada Bani Israel...
Sebab Muhammad itu datangnya daripada Bani Hashim...

Orang yang sesat merujuk kepada orang Nasrani/Kristian...
Kerna mereka telah mengatakan bahawa Allah itu mempunyai anak...
Isa itu adalah anak Allah...
Mewujudkan konsep Triniti...
Sedangkan asalnya Allah itu Esa...
Hanya satu...
Namun mereka menyesatkan diri mereka sendiri...
Dengan memalsukan kitab Injil yang sebenar...
Na'uzibillah...
*******************************************

Masih teringat lagi ilmu yang Fazli perturunkan itu...
Dan masih teringat lagi penigisian yang lain...
Tentang makna 'ma lakum'...
Tentang Marhalah Dakwah...
Tentang banyak lagi...
Terlalu banyak untuk dicoretkan di sini...

Dan semua itu hanya tinggal kenangan...
Sebab Fazli dan saya sendiri telah jauh terpisah...
Dijarakkan oleh benua...
Tetapi disatukan bukan hanya pada akidah yang sama...
Tapi turut disatukan atas jalan yang sama...

Semoga Fazli kan terus thabat(setia) di sana...
Mesti satu pengalaman yang best berjumpa dengan ikhwah-ikhwah international...
Ilhwah-ikhwah dari seluruh pelusuk dunia...
Yang bukan setakat orang Melayu sahaja...
Merasai hidup sebagai minoriti islam di tegah majoriti kafir...

Masih teringat gurau senda itu...
Saya suka panggil Fazli sebagai Abang Comel...
Hik hik...
Sebab memang comel pun..
Ke camne?
*dah tahu fazli kan baca post saya ini.. (^_^)V

Abang Comel...
Doakan saya di sini..
Semoga saya dapat berjumpa dengan ikhwah Australia/New Zealand...
InsyaALLAH...
Semoga kita semua kan mampu mengarumkan nama islam ini...
Semoga maruah islam kan terbela dengan kehadiran kita...
Jadilah kita sebuah satu hadiah kepada islam...
Bukannya sebagai satu sisa dunia yang hanya melengkapkan statistik penduduk bumi...
Yang tidak kekal buat selamanya...

Dan buat Fazli...
Semoga terus berjuang...
Bukan untuk sehari dua..
Tapi untuk selamanya...
Semoga berjumpa lagi...

Teringat kata Aminuddin masa hari terakhir bersama dengannya...
"Andai kata kita tak jumpa lagi selepas ini, doakan agar kita berjumpa lagi di syurga sana.."

Pergh...
Memang tajam ayat tu...
InsyaALLAH...
Segalanya mungkin...
Bi iznillah...
*Dengan izin Allah...

Salam perjuangan...
Untuk diri ini...
Dan juga sahabat-sahabat...
Terutamanya Akhi Fazli yang comel...
Hehe...
(^_^)V peace!!!
We love peace!
Ngeh ngeh...

1 comments:

muhammad said...

memang rindu betul time dulu-dulu (sob3)
semuga kita thabat di bumi mana pun kita diletakkan k :')

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...